Хамамелисът (лат. Hamamelis virginiana) е храст от семейство Хамамелисови (Hamamelidaceae). Растението

...
Хамамелисът (лат. Hamamelis virginiana) е храст от семейство Хамамелисови (Hamamelidaceae). Растението
Коментари Харесай

Природният лек срещу сърбящ и чувствителен скалп

Хамамелисът (лат. Hamamelis virginiana) е шубрак от семейство Хамамелисови (Hamamelidaceae). Растението се среща и с името Вирджински орех. Той от дълго време се употребява от северноамериканските индианци като лек при отоци. Индиански легенди гласят, че разклонен клон от растението може да се употребява за локализиране на подземни води. Хамамелисът съставлява малко, широколистно дърво, което се извисява до 6 м височина, постоянно развило гъста купчина стъбла от основата му. Кората е светлокафява, гладка или люспеста. Листата са овални и прорастват след цветовете. А те от своя страна са дребни и се появяват по безлистните клони сред декември и февруари. Цветовете са неясно до яркожълти. Рядко оранжеви или червеникави. Цъфтежът стартира към средата на рухването на листата и продължава до късна есен.

Действие и приложение . Хамамелисът има доста мощен кръвоспиращ и изсушаващ резултат, заради което би трябвало да се заобикаля директното му използване върху кожата. За предпочитане е да се употребява в разтвори с вода, алкохол, тинктури, в кремове или в композиция с алое вера.

Хамамелисът се употребява за лекуване на хемороиди, тъй като има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Прилагането на хамамелис понижава подуването, зачервяването, болката и дискомфорта освен това страдалчество. Прилагането на растението може да помогне за понижаване и на кървенето при възпалени хемороиди. Прилага се външно с памучен тампон.

Растението се ползва сполучливо и за справяне със сърбящ и чувствителен скалп. Препоръчва се запарка от хамамелис да бъде добавена към шампоана, който употребявате. Билката понижава чувствителността на кожата и способства за потискана на сърбежа, почиства пърхота и понижава косопада.

Хамамелисът се употребява и при лекуването на акне. То е възпалително заболяване на кожата. При някои типове акне се следи и бактериална зараза. Тоник за лице с хамамелис може да окаже противовъзпалително деяние върху акнетичната кожа и да я успокои, написа puls.bg. Хамамелисът понижава зачервяването, гнойните пробиви по кожата, свива порите с помощта на стягащите си свойства.

Растението успокоява кожата след ухапвания от инсекти. Противовъзпалителният му резултат успокоява всички неприятни чувства като сърбеж, отичане, зачервяване и така нататък

Химичен състав. Растението е богато на танини, съдържат се още гликозиди, сапонини и етерично масло.

Дрога. С лечебни цели се употребяват листата и кората на растението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР